Category

Projekti grafičkog odsjeka

SONY DSC

Projekt: Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost u svrhu zdravlja, 2019.

By | Projekti grafičkog odsjeka | No Comments

Projekt Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost u svrhu zdravlja nastao je u suradnji dr.art. Meline Ševčić i red.prof.art. Svjetlana Junakovića na kolegiju Ilustracija.

Ivan Stanišić
Naziv Rada: Drvo života/The Tree of Life
Lokacija: Klinički bolnički centar Zagreb, bolnica Rebro
Klinika za pedijatriju, Zavod za neonatologiju i neonatološku intenzivnu medicinu, istočni češalj, 5 kat.

 

Agata Lučić
Naziv Rada: Sirena/Siren
Lokacija: Klinički bolnički centar Zagreb, bolnica Rebro
Klinika za psihološku medicinu, Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju, crvena zgrada

Ida Jakovljević
Naziv Rada: Šumski orkestar/Forest Orchestra
Lokacija: Klinički bolnički centar Zagreb, bolnica Rebro
Klinika za kirurgiju, čekaonica ambulante za dječju kirurgiju, bijela zgrada, 1. kat

 

Link na projektni katalog:
https://issuu.com/hdlu6/docs/hdlu_katalog_web

SONY DSC

Projekt – Sablasna sonata 2019.

By | Projekti grafičkog odsjeka | 42.957 komentara

Projekt osmišljavanja i izrade scenografije i rekvizita za predstavu Sablasna sonata, nastalu prema drami Augusta Strindberga u izvedbi Teatra K. Filozofskog fakulteta u Zagrebu i KUM, Kazališta u Močvari.

Predstavu je režirala studentica Filozofskog fakulteta Matea Antunović.
Autori scenografije su studenti/ce preddiplomskog i diplomskog studija Nastavničkog, Grafičkog, Slikarskog i Odsjeka ZA AFNM  ALU: Ivana Stećuk, Mara Bajsić, Laura Brcković, Jelena Čulo, Dorotea Dugošija, Sara Grubić, Ana Juršić, Ana Mendeš, Adela Mesić, Laura Pascu, Ivan Stanišić Laura Stojkoski i Laura Zorko
Mentri/ce: red.prof.art Mirjana Vodopija, doc.dr.art. Ida Blažičko i umj.sur. scenograf Dragutin Broz.
Premijera se održala 4.4.2019. u klubu Močvara u Zagrebu.

Sablasna sonata zamišljena je kao ambijentalna predstava koja je publiku vodila kroz mnoge svakidašnje, ali iznimno zamršene obiteljske i općenito međuljudske odnose, gdje su i publika i glumci jednakopravni sudionici jednog kazališnog događaja.
Projekt “Kulturno-umjetnička suradnja studenata Filozofskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti u stvaranju kazališne predstave Sablasna sonata”; je dobitnik Rektorove nagrade – “Rektorova nagrada za veliki timski znanstveni i umjetnički rad (više od 10 autora)”, Sveučilište u Zagrebu, 2019.

o-prirodi-u-prirodi-26

Projektna nastava: O prirodi / u prirodi 2019.

By | Projekti grafičkog odsjeka | No Comments

Projektna nastava, umjetničko istraživanje
 28.11.2019., obronci Sljemena, Zagreb

 Voditelj/ica: red.prof.mr.art. Tanja Dabo

Svaka crtačka tehnika i svaki motiv mogu se transponirati u neku od grafičkih tehnika. No, da bi to bilo uspješno, crtež treba imati likovna svojstva prilagodljiva svojstvima željene grafičke tehnike, i obrnuto.
Tijekom umjetničkog istraživanja provedenog kroz projektnu nastavu „O prirodi/U prirodi“ studenti su se bavili analiziranjem, percipiranjem i apstrahiranjem prirodnih oblika, te njihovim bilježenjem kroz različite eksperimentalne crtačke metode. Vizualne bilješke nastale na projektnoj nastavi koristit će se kao polazište za nastavak ovog perceptualnog istraživanja, stvarajući tako platformu za šire uvide u tehnike visokog tiska, napose drvoreza.

SONY DSC

Terenska nastava: Matrice – Prostor slobode 2019.

By | Projekti grafičkog odsjeka | 53.209 komentara

Terenska nastava u sklopu višegodišnjeg edukacijskog umjetničko istraživačkog projekta Matrice, održana je 6.-14.7.2019. u Oblikovnoj likovnoj radionici Plemenitaš u Plemenitašu.

Voditeljice: Ines Krasić, Mirjana Vodopija, Iva Ćurić
Mentor i predavač 2019. izv. prof. dr. sc Ivan Mlinar
Predavači:  prof. emeritus dr. sc. Miljenko Lapaine, Zavod za kartografiju i fotogrametriju, Geodetski fakultet, SuZg
izv. prof. dr. sc. Davor Horvatić, Zavod za teorijsku fiziku čestica i polja, PMF, SuZg
doc. dr. sc. Dario Bojanjac, Zavod za radiokomunikacije, FER, SuZg
Sudionici/ce: studenti/ce završnih godina preddiplomskog i diplomskog studija Nastavničkog, Grafičkog i Kiparskog odsjeka ALU: Valerija Djanješić, Josip Drdić, Ana Juršić, Mihael Klanjčić, Petar Koši, Jelena Kovačev, Zdenko Mikša, Marianna Nardini, Matej Nišević, Ivana Stećuk, Elena Štrok, Iva Zagoda.

Terenska nastava, izvannastavna aktivnost za studente/tice Nastavničkog i Grafičkog odsjeka ALU, centralni je dio projekta Matrice koji je svake godine tematski fokusiran na istraživanje određenog segmenta ili područja pojma matrica u proširenom polju umjetnosti i znanosti. 2019. godine tema je bila Prostor. Tijekom radionice svakodnevno su se održavala predavanja, prezentacije, diskusije i radionice, kroz koje su studenti/ce proširili postojeća znanja o pojmu prostora, istraživali i razvijali  umjetničke koncepte, koristeći se novim znanjima i alatima, vođeni od strane profesora s drugih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, iz područja arhitekture i urbanizma, kartografije, matematike i fizike. Studentski radovi nastali na radinici su prezentirani u pubikaciji: „Matrice: Prostor slobode“, 2019. ALU, Zagreb

SONY DSC

Projekt: 2068. Pogled u Budućnost, 2018.

By | Projekti grafičkog odsjeka | No Comments

Projekt Večernjeg lista u suradnji s Grafičkim odsjekom Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Mentor: red.prof.art. Svjetlan Junaković
Studenti/ce: Studenti 3 i 4 godine preddiplomskog studija grafika iz klase prof. Junakovića

Projekt 2068. Pogled u budućnost sastoji se od serije ilustracija novinskih članaka na temu budućnosti Hrvatske za 50 godina.

SONY DSC

Natječajna izložba: Knjige za gledanje : Knjige za čitanje 2018.

By | Projekti grafičkog odsjeka | No Comments

„KNJIGE ZA GLEDANJE : KNJIGE ZA ČITANJE“
Natječajna izložba
Galerija Šira
13.-20.3. 2017.

Premda knjigu primarno percipiramo kao zadanu formu u koju se ukoričuju pisana djela, književna, publicistička, znanstvena i druga, posljednjih su desetljeća mnogi vizualni umjetnici prisvojili tu formu i koristili ju kao medij za objavljivanje svojih umjetničkih manifesta ili kao stalni ili povremeni format za svoje, najčešće konceptualno, vizualno izražavanje.

Danas je umjetnička knjiga zasebna umjetnička forma koja se sve više razvija, prisutna je već  i u programima mnogih akademija u svijetu, galerije i sajmovi se specijaliziraju za umjetničku knjigu, umjetnici se specijaliziraju za umjetničku knjigu. Istovremeno s tim razvojem umjetnička knjiga se ponešto odmakla od svoje „manifestnosti“ i konceptualnosti i krenula u samostalan život u kojem je forma postala jednako važna kao i sadržaj umjetničke knjige. Na tom putu umjetnička knjiga ponekad zalazi i u opasno područje forme bez sadržaja, odnosno forma i postupci (oblik knjige, vrsta uveza, tehnička izvedba, kompleksnost postupka oblikovanja i izvedbe knjige) postaju jedini cilj, a sadržaj izostaje. Tako ispražnjene knjige, s naglaskom na vještinu i tehniku, bliže su zanatsvu nego umjetnosti, a pronašle su i ekstenziju u hobizmu. Zbog toga je danas teško razlučiti  gdje je granica između umjetničke knjige i nesadržajne ali ručno uvezane knjige čija je jedina vrijednost najčešće samo unikatna zanatska izvedba. Ako i to razlučimo, ostaje nam još među umjetničkim knjigama pokušati prepoznati  one koje imaju održive ideje i autentičan autorski rukopis.

Izložba „Knjige za gledanje : Knjige za čitanje“ okuplja vrlo mlade umjetnice i umjetnike čije je umjetničke knjige povjerenstvo za odabir radova procijenilo kao radove koji po formi udovoljavaju definiciji umjetničke knjige, a po sadržaju predstavljaju začetke ili već vrlo artikulirane autorske izraze. Neke od odabranih knjiga imaju i zavidnu razinu izvedbe iz čega se može zaključiti da ti umjetnici umjetničku knjigu doživljavaju kao formu u kojoj je svaki segment, od koncepta, sadržaja i izvedbe do oblika, jednako važan za posredovanje umjetničke ideje.

Izložba je koncipirana od najvećeg broja studentskih radova pristiglih na natječaj, te od manjeg broja radova pozvanih autorica i autora, netom diplomiranih alumna akademija.

Zadovoljstvo je bilo vidjeti velik broj prijavljenih autorica i autora, njih preko četrdeset, s preko 60 prijavljenih umjetničkih knjiga, iz čega možemo zaključiti da vrlo mladi umjetnici poznaju ovu formu, te da u njoj vide jedan zanimljiv prostor za vlastito umjetničko djelovanje. Izložba  prikazuje veliku raznolikost u pristupu izradi knjiga, različitost likovnih tehnika, sadržaja i umjetničkih poetika, što je i bila želja prilikom koncipiranja ove izložbe.

SONY DSC

Projekt – Brundibar 2018

By | Projekti grafičkog odsjeka | 44.325 komentara

Projekt osmišljavanja i izrade scenografije i vizualnog identiteta dječje opere Brundibar židovskog češkog skladatelja Hansa Krasa s libretom Adolfa Hoffmeistera, koju su u originalu izvodila djeca Theresienstadta, koncentracijskog logora u okupiranoj Čehoslovačkoj.

Autori scenografije su studenti/ce Grafičkog, Nastavničkog i Kiparskog odsjeka ALU Petar Koši, Jelena Kovačev, Ivan Nestić, Matea Šiprak, Eva Vučković i Tin Samaržija.
Mentorice: red.prof.art. Mirjana Vodopija, izv. prof. Natalija Nikpalj i vanjska suradnica Ide Blažičko
Režiser: Krešimir Dolenčić.

U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, Festivalom tolerancije i udrugom FSŽF Zagreb, povodom obilježavanja Međunarodnog dana  sjećanja na žrtve producirala se prva hrvatska izvedba dječje opere o holokaustu Brundibar. Upečatljivi doprinos produkciji ostvario je i legendarni producent svetskog glasa Branko Lustig.
U izvedbi opere Brundibar sudjelovali su: ženski dječji zbor Zvjezdice (Glazbeni centar mladih pod vodstvom prof. Zdravka Šljivca), dirigent Michelangelo Gelati i orkestar studenata viših godina Muzičke akademije u Zagrebu.
Premijera je izvedena 27. siječnja 2018. ispred budućeg Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust u Zagrebu.
Projekt „Scenografija i vizualni identitet dječje opere Brundibar povodom obilježavanja međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta“ je dobitnik Rektorove nagrada za timski znanstveni i umjetnički rad (tri do deset autora), Sveučilište u Zagrebu, 2018.

SONY DSC

Radionica: Kako osmisliti mitološki suvenir 2018.

By | Projekti grafičkog odsjeka | No Comments

Voditeljica: izv. prof. mr. art Natalija Nikpalj
Sudionici/ce: Studenti grafičkog odsjeka ALU

Radionica grafičkog dizajna Kako osmisliti mitoloski suvenir, osmisljena je u sklopu programa Matice Hrvatske i Knjižnice Vladimira Nazora Hrvatska mitska baština u ranome srednjem vijeku. U drugom ciklusu podtema je Mitološka simbolika boja, pa će se tako polaznici imati prilike upoznati o kontekstu, značenju i komunikacijskoj ulozi boje u osmišljavanju i oblikovanju  mitološkog suvenira. Polaznici će oblikovati nove motive na osnovu grafičkih i trodimenzionalnih predložaka tradicijske baštine (motivi s nošnji, stečaka, kamenih reljefa te drugih tekstilnih izvora) iz kojih bi se mogli razviti i novi proizvodi – suveniri.

SONY DSC

Terenska nastava: Matrice – Zvuk 2018.

By | Projekti grafičkog odsjeka | No Comments

Terenska nastava u sklopu višegodišnjeg edukacijskog umjetničko istraživačkog projekta Matrice, održana je 7. – 15. srpnja 2018. u Oblikovnoj likovnoj radionici Plemenitaš u Plemenitašu.

Voditeljice projekta: red. prof. art Ines Krasić red. prof art Mirjana Vodopija i as. Iva Ćurić
Suradnica: voditeljica Oblikovne likovne radionice Plemenitaš, mag.art. Vesna Osojnički
Voditeljica radinoce i predavač: Ana Horvat, mag.mus., UAOS, Sveučilište J.J. Strossmayera, Osijek
Predavači/ce: izv.prof.dr.sc. Davor Horvatić  Zavod za teorijsku fiziku čestica i polja, PMF, SuZg,
dr.sc. Dario Bojanjac, Zavod za radiokomunikacije, FER, SuZg.
Damir Prica Kafka, saksofonist, pijanist i kompozitor
prof. Sven Buić, mag. mus. kontrabas
Adam Donovan, medijski umjetnik
Ketrin Hochschuh, medijska umjetnica
Sudionici/ce: Viktorija Križanović, mag.art (likovna kultura UAOS), Veronika Šindilj, mag.art. (likovna kultura ALU), Ružica Dobranić, mag.art. grafika ALU
studenti/ce završnih godina preddiplomskog i diplomskog studija Grafičkog i Nastavničkog odsjeka ALU: Petra Orbanić, Andrek Beštak, Elena Štrok, Lucija Žuti, Jelena Petric, Iva Zagoda i Mihael Klanjčić.

Terenska nastava, izvannastavna aktivnost za studente/ice Nastavničkog i Grafičkog odsjeka ALU centralni je dio projekta koji je svake godine tematski fokusiran na istraživanje određenog segmenta ili područja pojma matrica u proširenom polju umjetnosti i znanosti.
Ove su godine u njoj, osim studenata/tica sudjelovali i ALUMNI. Sudionici/ce projekta bavili su se upoznavanjem i istraživanjem fenomena zvuka, upoznavanjem s tehnikom snimanja i obrade zvuka te razvojem umjetničkih koncepata i radova povezanih sa zvukomu suradnji sa znanstvenicima/cama i profesorima s drugih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i umjetnicima/cama koji se u svom radu bave zvukom. Tijekom radionice svakodnevno se se održavala predavanja, prezentacije i radionice. U slobodno vrijeme posjetili smo zaštićeni krajolik prirode Kamačnik s Panovom stazom koja sadrži zvučne instalacije u prirodi, prošetali do Orlovih stijena i spustili se kanuima rijekom Kupom.

Terenska nastava: Čakovec 2018.

By | Projekti grafičkog odsjeka | No Comments

Mentor: Red.prof.dr.art Robert Šimrak
Sudionici/ce: Studenti grafičkog odsjeka ALU

Terenska nastava Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu koja se kao izvannastavna aktivnost izvodi u organiziranom obliku u suradnji  s Likovnim  udruženjem Čakovec i lokalnom zajednicom; Likovne radionice i likovna kolonija u Čakovcu. Pozadina cijelog projekta je kulturno – socijalni angažman, odnosno, potreba i želja da se život u gradu Čakovcu upotpuni kreativnim radionicama, podizanjem svijesti o  različitim tipovima i tehnikama likovnog izražavanja, o kulturnom nasljeđu i baštini te stručno usavršavanje studenata za njihovo buduće zvanje magistra grafike i radioničko djelovanje:
poboljšavanje sustava studentske prakse na studijskim programima te uključivanje studenata u stručni rad.
– potpora aktivnostima cjeloživotnog obrazovanja. Organizacija i provođenje izvannastavnih aktivnosti za studente i ostale polaznike
– nadogradnja postojećih znanja i vještina, usavršavanje učitelja i učenika grada Čakovca, u novim tehnikama koje nadopunjavaju školski program.