Voditeljica radionice: red. prof. mr. art. Tanja Dabo

Radionica za visoki i duboki tisak Grafičkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu najopremljenija je radionica te vrste u Hrvatskoj, i zasigurno jedna od reprezentativnijih u ovom dijelu Europe. U radionici se nalazi stara preša velikog formata 250×100 cm, renomiranog proizvođača „KARL KRAUSE“ iz Leipziga, te druga preša istog proizvođača, srednjeg formata. Uz tu, radionica posjeduje „KARL KRAUSE“ prešu za visoki tisak, jednu od rijetkih takvih sačuvanih u svijetu. Za potrebe rada u manjem formatu u radionici se nalazi i jednu manja preša novije proizvodnje. Ono čime radionica doista odskače jest suvremena električna ARTLEY – Persen preša, izvanstandarno velikog formata 200×120 cm, pogodna za visoki i duboki tisak. Ta preša omogućava otiskivanje najzahtjevnijih radova u tehnikama visokog i dubokog tiska.

Uz preše, radionica je opremljena svom potrebnom opremom za izvedbu grafika – kadama za močenje papira, sušilom za sušenje grafika, te izdvojenom venitliranom jetkaonom za rad s kiselinama. Studenti preddiplomskog studija Grafika prvo se susreću s ovom radionicom u kojoj uče osnove grafičkih tehnika visokog i dubokog tiska, jednobojnog linoreza, višebojnog linoreza, drvoreza, suhe igle, bakropisa, akvatinte, rezervaša, te kombiniranim tehnikama. U ovu radionicu studenti se potom vraćaju na višim godinama studija kada pod vodstvom svojih mentora u okviru svojih glavnih umjetničkih predmeta izvode svoje grafičke projekte, uz stručnu pomoć stručnog suradnika u radionici.

Premda se visoki i duboki tisak smatraju tradicionalnim, pa time i nesuvremenim grafičkim tehnikama, naši studenti svakodnevno dokazuju da se i u ovim tehnikama može izražavati suvremeno i aktualno, izlagati u relevantnim galerijama, te dobivati prestižne umjetničke nagrade za svoje grafičke radove.