Projekti grafičkog odsjeka

Natječajna izložba: Knjige za gledanje : Knjige za čitanje 2018.

By siječanj 19, 2020 No Comments
SONY DSC

„KNJIGE ZA GLEDANJE : KNJIGE ZA ČITANJE“
Natječajna izložba
Galerija Šira
13.-20.3. 2017.

Premda knjigu primarno percipiramo kao zadanu formu u koju se ukoričuju pisana djela, književna, publicistička, znanstvena i druga, posljednjih su desetljeća mnogi vizualni umjetnici prisvojili tu formu i koristili ju kao medij za objavljivanje svojih umjetničkih manifesta ili kao stalni ili povremeni format za svoje, najčešće konceptualno, vizualno izražavanje.

Danas je umjetnička knjiga zasebna umjetnička forma koja se sve više razvija, prisutna je već  i u programima mnogih akademija u svijetu, galerije i sajmovi se specijaliziraju za umjetničku knjigu, umjetnici se specijaliziraju za umjetničku knjigu. Istovremeno s tim razvojem umjetnička knjiga se ponešto odmakla od svoje „manifestnosti“ i konceptualnosti i krenula u samostalan život u kojem je forma postala jednako važna kao i sadržaj umjetničke knjige. Na tom putu umjetnička knjiga ponekad zalazi i u opasno područje forme bez sadržaja, odnosno forma i postupci (oblik knjige, vrsta uveza, tehnička izvedba, kompleksnost postupka oblikovanja i izvedbe knjige) postaju jedini cilj, a sadržaj izostaje. Tako ispražnjene knjige, s naglaskom na vještinu i tehniku, bliže su zanatsvu nego umjetnosti, a pronašle su i ekstenziju u hobizmu. Zbog toga je danas teško razlučiti  gdje je granica između umjetničke knjige i nesadržajne ali ručno uvezane knjige čija je jedina vrijednost najčešće samo unikatna zanatska izvedba. Ako i to razlučimo, ostaje nam još među umjetničkim knjigama pokušati prepoznati  one koje imaju održive ideje i autentičan autorski rukopis.

Izložba „Knjige za gledanje : Knjige za čitanje“ okuplja vrlo mlade umjetnice i umjetnike čije je umjetničke knjige povjerenstvo za odabir radova procijenilo kao radove koji po formi udovoljavaju definiciji umjetničke knjige, a po sadržaju predstavljaju začetke ili već vrlo artikulirane autorske izraze. Neke od odabranih knjiga imaju i zavidnu razinu izvedbe iz čega se može zaključiti da ti umjetnici umjetničku knjigu doživljavaju kao formu u kojoj je svaki segment, od koncepta, sadržaja i izvedbe do oblika, jednako važan za posredovanje umjetničke ideje.

Izložba je koncipirana od najvećeg broja studentskih radova pristiglih na natječaj, te od manjeg broja radova pozvanih autorica i autora, netom diplomiranih alumna akademija.

Zadovoljstvo je bilo vidjeti velik broj prijavljenih autorica i autora, njih preko četrdeset, s preko 60 prijavljenih umjetničkih knjiga, iz čega možemo zaključiti da vrlo mladi umjetnici poznaju ovu formu, te da u njoj vide jedan zanimljiv prostor za vlastito umjetničko djelovanje. Izložba  prikazuje veliku raznolikost u pristupu izradi knjiga, različitost likovnih tehnika, sadržaja i umjetničkih poetika, što je i bila želja prilikom koncipiranja ove izložbe.