Robert Šimrak rođen je 1967. godine u Zagrebu. Polazio je Školu primijenjenih umjetnosti, a potom 1992. godine diplomirao grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti Zagrebu u klasi profesora Ante Kuduza. Od 1995. radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao asistent na nastavničkom odsjeku na kolegijima Crtanje po promatranju, Crtanje akta i slikanje po promatranju. Godine 2014. izabran je u zvanje redovitog profesora na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu 2018. godine temeljem umjetničkih postignuća.  Od 2001. do 2003. godine kao predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika koordinira zahtjevnim projektom obnove Doma hrvatskih likovnih umjetnika – Meštrovićevog paviljona.

Sudionik je Domovinskog rata 1990.- 1992.

Samostalno izlaže  od 1989. godine na četrdesetak samostalnih izložbi (Zagreb,Split, Rijeka, Dubrovnik, Pula, Varaždin, Koprivnica, Rovinj, Poreč, Slatina, Virovitica, Našice, Velika Gorica, Metković, Mostar,  Čakovec, Ljubljana, Milano, Stari grad.)

Skupno izlaže od 1988. godine na više od tri stotine izložbi. studijski putovao Indijom, Egiptom, Francuskom, Italijom, Njemačkom, Marokom.Austrijom, Brazilom, Argentinom. Radio je kao grafički urednik i dizajner časopisa Kontura i tjednika Mila u Vjesniku.
Za ostvareni opus nagrađen je brojnim nagradama

Zastupljen je sa svojim djelima u nekoliko važnijih zbirki i kolekcija

Godine 2012. monografijom  Living well is the best revenge s tekstom Ivice Župana u izdanju Art magazina Kontura iscrpno je predstavljena njegova plodna izlagačka aktivnost.

Godine 2018. dodijeljen mu je doktorat umjetnosti temeljem umjetničkih dostignuća za ostvarenje umjetničkog projekta „WIREFRAME – Izložba digitalnih grafika/ instalacija“ u Muzeju za umjetnost i obrt.

Grafika 2 (BA)

Grafika 3 (BA)

Grafika (MA)