Mirjana Vodopija diplomirala je 1987. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1985. do danas ostvarila je 34 samostalne izložbe i sudjelovala na preko 200 skupnih izložbi ili kustoskih koncepcija u zemlji i inozemstvu te na više od dvadeset međunarodnih umjetničkih simpozija, rezidencijalnih projekata i stručnih usavršavanja od koji se mogu izdvojiti „Re Connections”, Santa Fe Art Institute, Sante Fe, New Mexico 2004., „Connections”, Tamarind Institute, Albuquerque, New Mexico 2002., i Ville de Venissieux i Galerie l’Ollave, Lyon / Venissieux, 1997.  Dobitnica je 13 likovnih nagrada od kojih su značajnije Plaketa HAZU na 4. hrvatskom trijenalu grafike u Zagrebu, 2006., 1. nagrada na International Triennial of Graphic Arts u Pragu 2001. i Godišnja nagrada HDLU-a mladom umjetniku 2000. godine.

U svom umjetničkom radu izražava se kroz različite medije i njihova preklapanja: kroz crteže i grafike, svjetlosne objekte, instalacije i videoinstalacije, fotografije i ambijente. Djela su joj uvrštena u zbirke važnijih hrvatskih muzeja i galerija. Od 1987. godine do danas kontinuirano radi kao vanjski suradnik Hrvatske televizije kao autorica  scenografija i vizualnih identiteta emisija u njihovoj produkciji. Od 1987. do 2007. djeluje kao samostalna umjetnica. Od 2007. godine predaje na Grafičkom odsjeku ALU u Zagrebu, trenutno u zvanju redovne profesorice.

Važnije recentne samostalne izložbe: 2019. Lutajući krajolik, MSU Zagreb, 2016.  Mirjana Vodopija – Miroslav Šutej, Mentalni sklop, Galerija Kranjčar, Zagreb / Pet godišnjih doba, Kabinet grafike HAZU, Zagreb; 2015. Damir Babić i Mirjana Vodopija, „Jedan na jedan“, Galerija umjetnina, Split; 2013. Nepovratno, Umjetnički paviljon, Zagreb

Važnije recentne grupne izložbe: 2019. 18th WRO Media Art Biennale “Human Aspect” i Musica Electronica Nova Festival, National Forum of Music, Wroclaw, 2018. Strojevi nisu sami, Device_Art 6.018, MSU, Zagreb / HT nagrada@msu.hr, MSU, Zagreb, 2016. T-HT nagrada@msu.hr, MSU, Zagreb, 2015. In the Absence if Self, Woodstreet Galleries, Pittsburgh USA (Astala, Franke, Ragnarsdottir, Vodopija) / Nepokorena šuma i Radovan Ivšić, MSU, Zagreb, 2014. T-HT nagrada@msu.hr, MSU, Zagreb / Strukture nevidljivog, Kovićevi dvori, Zagreb i Fondation Vasarely, Aix-en-Provence, 2009. Echigo-Tsumari Art Triennial, Echigo – Tsumari region, Japan.

kontakt: mv.mirjana@gmail.com

Mirjanini se radovi bave i svjetlom i vidom, i vjetrom i vremenom ali zapravo ničim od toga. To su samo slova njezinog teksta. Ona se bavi mogućim i nemogućim načinima da se sačuva/proizvede doživljaj. Da se opiše bez opisivanja. Da se uroni bez posljedica…

(Marina Viculin, iz predgovora izložbi Zapuh, zamah, smicalica, I dio, Galerija Rigo, 2011.)

Grafika 2 (BA)

Grafika  3 (BA)

Grafika (MA)

Oblikovanje scenskog prostora 1

Oblikovanje scenskog prostora 2