Projekti grafičkog odsjeka

Projekt: Tekstilografija 2017.

By siječanj 21, 2020 No Comments
SONY DSC

Voditelji projekta: red. prof. mr. art. Siniša Reberski i izv. prof. art. Koraljka Kovač Dugandžić

Sudionici/ce: Sandra Pokos, Jurica Radoš i  Hana Reberski (Akademija likovnih umjetnosti), te Samanta Bošković, Tina Dolovčak, Martina Gluhinić, Martina Kovačić, Marijana Matić  (Tekstilno-tehnološki fakultet)

Ideja suradnje studenata grafike ALU i studenata dizajna tekstila TTF-a zamišljena je kao razmjena ideja u okviru realiziranih radionica u prostorima Odsjeka grafike i Tekstilno tehnološkog fakulteta. Zadatak studentima bio je kreacija svog osobnog multiplikativnog uzorka.

Područja s kojih smo polazili, grafika i dizajn tekstila, različita su, a opet vrlo slična. Kada se krene u kreativni proces, prijedlog izrade skica, idejnih rješenja za osobne uzorke – matrice, javljaju se isti problemi i prolazi se istim kreativno – realizacijskim putevima. Tehnika u kojoj su realizirana idejna rješenja je linorez, grafička tehnika visokog tiska. Jedna od specifičnosti grafičkog medija je reproduciranje odnosno multipliciranje originala. Konačne kompozicije matrica su nastale kroz kreativni proces crtanja skica i razrade ideja na računalu, a kako bi se stekao što bolji uvid u mogućnosti matrice, korišteni su postupci ritmiziranja repeticije i variranja orijentacije matrice što je dalo rezultate bitno bogatije od prvobitne idejne skice. Ono o čemu su studenti trebali razmišljati bila je prvenstveno kompozicija, međuodnos likovnih elemenata predloška i njihov smještaj unutar zadanih dimenzija matrice. No, velika je pažnja posvećena i procesu zrcalnog prenošenja osnovnih oblika, izrezivanju netiskovnih oblika, mogućnostima ponavljanja i rotiranja u otiskivanju na različite načine, a sve kako bi se dobio zanimljiv uzorak odnosno raport. Studenti su, svatko u svom senzibilitetu, izradili idejno rješenje osnovnim likovnim elementima od geometrijskih- pravilnih, do nepravilnih linija i ploha. Unutar pozitiva i negativa eksperimentirali su s ručnim otiskivanjem na različitim vrstama papira i različitim vrstama tekstila kako bi se dobile različitosti na otiscima, zavisno od gramature, boje i strukture papira ili sirovinskog sastava tekstila. U tom procesu nastali su probni i završni otisci. Izložba se sastoji od otisnutih grafičkih listova i tekstila na kojima su studenti zavisno od afiniteta dodatno intervenirali koncem.