Projekti grafičkog odsjeka

Radionica: Umjetnička knjiga – forma i/ili sadržaj, 2014.

By siječanj 19, 2020 No Comments
SONY DSC

12.4. – 25.5.2014., ALU, Zagreb
Voditeljica projekta: izv.prof.mr.art. Tanja Dabo, ALU
Asistentica: asist. Maja Rožman, ALU
Stručni suradnici: mr.art. Irena Frantal (umjetnica knjige) i Ivica Prtenjača (književnik)

 

Radionica „Umjetnička knjiga: forma i/ili sadržaj“ održala se na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu od kroz 4 cjelodnevna termina (2 uvodna i 2 praktična termina) zajedničkog rada mentora  i studenata polaznika radionice, te kroz više individualnih mentorskih konzultacija.
Radionicu je polazilo 14 studentica/studenata s preddiplomskog i diplomskog studija s grafičkog odsjeka, animacije i novih medija, te doktorskog studija.
Radionica je bila podijeljena na uvodni dio, praktični dio učenja uveza, prezentaciju, analizu i diskusiju o idejama, te prezentaciju radova, a u njezinoj izvedbi sudjelovali su stručni suradnici mr.art. Irena Frantal (umjetnica knjige) i Ivica Prtenjača (književnik).
U uvodnom dijelu studenti su upoznati s osnovnim pojmovima iz područja knjige kao autorskog djela, te književnih žanrova u kojima su nastala najznačajnija djela iz područja umjetničkih  knjiga koje se smatraju osnovom i početkom promišljanja o knjizi kao jedinstvenoj umjetničkoj formi u kojoj je sadržaj i oblik/forma jednako bitan (naglasak na vizualnoj poeziji i umjetničkim manifestima).
Potom su studenti dobili uvid u umjetničku knjigu kao formu koju je vizualna umjetnost usvojila i posvojila, te „preformulirala“ u umjetnički objekt. Umjetnička knjiga danas je zaseban medij, koji spaja likovnu umjetnost, dizajn, književnost, itd.
Studenti su upoznati s mnogim primjerima prakse umjetničke knjige, ne samo kroz primjere iz literature već i kroz autentična djela koja su se mogla vidjeti kroz sve dane održavanja radionice.
Kroz praktični dio radionice studenti su upoznati sa specifičnim priborom za izradu umjetničkih knjiga, te su naučili prepoznati i izvesti mnoge oblike uveza: brošurni uvez, concertina uvez, knjiga iz jednog arka papira, japanski, koptski, itd. te su upoznati s mogućnostima njihove praktične primjene, kombinacijama, ali i likovnom i sadržajnom opravdanosti korištenja određenog uveza. Nakon vježbi uveza studenti su sami koncipirali ideje za vlastite knjige, a u konzultaciji s mentorima, i u razgovoru s ostalim studentima, su pripremili izvedbu svojih knjiga.
Po završenoj izvedbi knjiga studenti su prezentirali svoje radove, uz kratko izlaganje o temi i ideji svoje knjige, promatrano i iz aspekta korištenja određenog uveza za komuniciranje ideje knjige. Pojedini studenti su znanje stečeno na radionici primijenili i na svoje radove koje rade u redovnoj nastavi, pa čak i u diplomskom radu, stoga je ovaj projektni rad doprinio unapređenju ishoda učenja.
Radovi nastali u sklopu radionice izloženi su na završnoj izložbi studenata ALU, a pojedini radovi su izloženi i na izložbama izvan ALU.