Projekti grafičkog odsjeka

Radionica: Serigrafija kao metoda brze diseminacije subverzivne umjetničke ideje, 2014.

By siječanj 19, 2020 No Comments
SONY DSC

10.12. – 12.12..2014., ALU, Zagreb
Voditeljica projekta: izv.prof.mr.art. Tanja Dabo, ALU
Stručni umjetnički suradnik: Goran Trbuljak, umjetnik, red.prof.Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
Stručni suradnik: Pero Mrnarević, ALU, stručni suradnik Grafičkog odsjeka

Radionica „Serigrafija kao metoda brze diseminacije subverzivne umjetničke ideje“ održala se na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kroz 3 cjelodnevna termina (1 uvodni i 2 teorijsko-praktično-mentorska termina) zajedničkog rada voditeljice projekta, mentora Gorana Trbuljaka, stručnog suradnika Pere Mrnarevića  i studenata polaznika radionice, te kroz više individualnih mentorskih konzultacija.
Radionicu je polazilo 8 studenata s preddiplomskog i diplomskog studija s Grafičkog odsjeka, te diplomskog studija slikarstva.
Radionica je bila podijeljena na uvodni dio o serigrafiji i subvezivnosti i konceptualnosti u umjetnosti, zatim na praktični dio učenja o mogućnostima rada u različitim (ne)profesionalnim okolnostima, zatim uvod u zadanu temu radova, diskusiju i analizu ideja, te prezentaciju radova nastalih na radionici.
U uvodnom dijelu voditeljica projekta izv.prof.mr.art.Tanja Dabo uputila je studente u radove umjetnika koji su po svom sadržaju ili po svojoj formi subverzivni u odnosu na privatni i javni prostor umjetnika, na društvo i kontekst koji ih okružuje. Subverzija nije nužno uvijek društveno angažirana ili društveno aktivistička, već se očituje i u prelasku granica između intimnog i javnog prostora umjetnika. Naglasak uvodnog dijela jest na radovima koji u svom izrazu koriste jezik i tekst kao sredstvo izražavanja umjetničke ideje. Primjeri umjetnika: Goran Trbuljak, Željko Jerman, Jenny Holzer, Guerrilla Girls, Barbara Kruger, Art&Language itd.
Stručni umjetnički suradnik Goran Trbuljak u svom je izlaganju govorio o aspektima subverzivnosti u svom umjetničkom radu, o intimnom umjetnikovom angažmanu kao o društvenom činu, te o svom djelu u kontekstu subverzivnosti kroz jednostavnost ideje i realizacije rada, te svojevrsnu skromnost i nenametljivost u javnoj prezentaciji rada. Predstavio je svoj najnoviji projekt Torbuljaci koji sažima njegovo umjetničko djelovanje i njegove umjetničke strategije od početaka, od studentskih dana, do danas.
Zadana tema studentskih radova jest „Misaoni procesi“, a studenti su upućeni u promišljanje o tome kako na najjednostavniji i najminimalističkiji način izraziti svoju trenutnu umjetničku misao, neopterećeni mogućom nesavršenošću, kako idejnom, tako i tehnološkom.
Studenti su individualno koncipirali ideje za vlastite serigra