Natalija Nikpalj rođena je 7. studenog 1971. godine u Zagrebu. 1995. godine diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu smjer Primijenjena grafika, gdje danas predaje u zvanju izvanrednog profesora. Oblikovanje vizualnih komunikacija magistrirala je na poslijediplomskom studiju dizajna u Ljubljani na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn.

U svom se profesionalnom i istraživačkom radu bavi pitanjima vizualnog identiteta, tipografije, sistemima znakova u komunikaciji, te komunikacijskim i edukativnim aspektima dizajna. Vodi programe i radionice u području istraživačkog dizajna, te je autor knjige FUSE tipografija, kao i stručnih tekstova: Priručnik za oblikovanje vizualnih komunikacija (Do You Speak Design) i Glossary, tipografski pojmovnik, znajte ono o čemu govorite, objavljenih na web stranicama ALU.

Na području tipografije za svoj je rad dobila priznanje za međunarodni natječajni projekt FUSE fonts koji potpisuje Neville Brody, Velika britanija.

Radi na projektima oblikovanja vizualnih komunikacija za korporacije u informatičkom sektoru, kao i institucije sa područja kulture i umjetnosti u RH.

Redovito izlaže na skupnim žiriranim izložbama dizajna (ZGRAF; Zagrebački salon, i dr.).

Profesionalni je član Hrvatskog dizajnerskog društva i ULUPUH-a, sekcije za grafički dizajn i vizualne komunikacije.

Živi i radi u Zagrebu.

Primijenjena grafika 1 (BA)

Primijenjena grafika – segment dizajn (BA)

Oblikovanje računalom 2 i 3 (BA)

Oblikovanje računalom 4/1 i 4/2 (BA)

Digitalno oblikovanje (MA)

Oblikovanje vizualnih komunikacija (izb)